Fascia- en littekenmassage

Fasciatherapie is een vorm van fysieke behandeling die zich richt op de fascia.

De fascia is het bindweefsel dat spieren, organen, zenuwen en bloedvaten in het lichaam omhult en verbindt. In een gezonde toestand is de fascia soepel en elastisch, waardoor het bewegingen van het lichaam soepel en zonder beperkingen toelaat. Door verschillende factoren zoals letsel, operaties, bestraling bij kanker of overbelasting, kan de fascia verstijfd en verkrampt raken. Dit kan leiden tot pijn, beperkte beweeglijkheid en andere klachten.

Hoe werkt fascia therapie?

Fascia therapie kan bestaan uit een combinatie van verschillende technieken, waaronder:

Manuele technieken: Dit zijn handmatige technieken waarbij directe druk wordt gegeven op verkrampte of verkleefde delen van de fascia om deze losser en soepeler te maken.

Stretching: Door specifieke stretchtechnieken kan de fascia gerekt en gemobiliseerd worden.

Instrument technieken: hierbij worden speciale instrumenten gebruikt om verklevingen en spanningspunten in de fascia te behandelen.

Helpt het bij littekens?

Littekens zijn bindweefselstructuren die zich vormen als reactie op een verwonding. Ze kunnen zowel op de huid als dieper in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld na een operatie. Littekenweefsel kan stijf zijn en zich minder gemakkelijk uitrekken dan normaal weefsel. Bovendien kunnen littekens de onderliggende fascia verstoren. Wat kan leiden tot verklevingen en trekkrachten op omliggende structuren.

Fasciatherapie kan nuttig zijn bij de behandeling van littekens door:

Vermindering van verklevingen: door gerichte technieken kan de therapie verklevingen in en rondom het littekenweefsel verminderen.

Verbetering van elasticiteit: Regelmatige behandeling kan de elasticiteit van het littekenweefsel en de omliggende fascia bevorderen. Dit is in het beginstadium van een litteken/bestraalde huid erg belangrijk verkleving of verergering ervan tegen te gaan.

Bevordering van een soepelere beweging: Door het verminderen van de spanning en verstijving rondom littekens, kan de beweeglijkheid verbeterd worden. Een bekend voorbeeld hiervan is het litteken van een keizersnee.

De therapie wordt gegeven door Regina Bruinsma, huid- en oedeemtherapeut.
Littekentherapie is een vast onderdeel van de opleiding tot huidtherapeut. Een extra scholing van drie dagen is gedaan in 2018, voornamelijk over problemen na borstkanker (Willy Fourie, PT., MSc.; Understanding the connective tissue after breast cancer treatment).